تاریخچه دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید بهشتی یا دانشگاه ملی سابق، در بهمن ماه سال ۱۳۳۸ به دستور محمدرضا شاه پهلوی تأسیس شد و در سال ۱۳۳۹ با پذیرش دانشجویانی در رشتههای معماری و شهرسازی و علوم بانکداری (دانشکده اقتصاد) به طور رسمی کار خود را در تربیت متخصصان ایرانی شروع کرد.
اساسنامه دانشگاه بر اساس سه رکن هیئت امنا، رئیس دانشگاه و شورای استادان با بررسی اساسنامه دانشگاههای معتبر دنیا و بر پایه ساختار بیست و هفت دانشگاه ملی در کشورهای اروپایی و آمریکایی تدوین و تبیین شده است.
دانشگاه شهید بهشتی یکی از بزرگترین مراکز آموزش عالی در کشورمان، ایران است که بیشتر دانشکدهها و مراکز پژوهشی و … را در یک فضای قریب به ۷۵ هکتاری، کنار هم جای داده و از این جهت نام شایسته دانشگاه بزرگ شهید بهشتی را به خود اختصاص داده است.
این دانشگاه که در یکی از مناطق خوش آب و هوای تهران (منطقه اوین، غرب ولنجک و شرق درکه) واقع شده، و اکنون یکی از معتبرترین دانشگاههای ایران محسوب میشود.
این دانشگاه با بیش از ۶۰ سال سابقه فعالیت درخشان، اکنون دارای ۱۹ دانشکده، ۳ پردیس مجهز و ۱۶ مرکز تحقیقاتی و مطالعاتی میباشد و از پیشتازان تولیدات علمی و تحقیقاتی میباشد و از حیث تولید مقالات معتبر علمی نیز بعد از دانشگاه صنعتی امیرکبیر جایگاه دوم را در رتبه بندی داخلی در اختیار دارد.
این دانشگاه یکی از دانشگاه های دولتی ایران محسوب میشود و دانشجوهای خود را در سه نوبت روزانه ، شبانه و دوره های الکتریکی می پذیرد.
دانشگاه شهید بهشتی تحت نظر وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری می باشد و ریاست فعلی آن بر عهده ی دکتر محمدمهدی طهرانچی است.
دانشکده ها و پردیس های دانشگاه شهید بهشتی و شرایط پذیرش
دانشگاه شهید بهشتی از دانشگاه های دولتی ایران به شمار میرود و طبق قوانین مربوطه از طریق کنکور سراسری اقدام به جذب دانشجویان ممتاز میکند.
این دانشگاه که در ابتدا کار خود را فقط با دو رشته و ۱۷۴ دانشجوی مقطع کارشناسی (۱۲۰ دانشجوی رشته معماری و ۵۴ دانشجوی رشته بانکداری) آغاز کرده بود، هماکنون با داشتن ۴۷ رشته کارشناسی، ۱۹۱ رشته کارشناسی ارشد و ۱۰۲ رشته در مقطع دکترا (در مجموع ۳۴۰ رشته تحصیلی) فعالیت تخصصی خود را دنبال میکند.
این دانشگاه در مجموع۲۳۰ رشته ی تحصیلی را ارائه می دهد که از این بین ۴۵ در مقطع کارشناسی، ۱۲۳ رشته در مقطع کارشناسی ارشد و ۶۲ رشته در مقطع دکتری است .
دانشکدهها، پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه شهید بهشتی عبارتند از:
دانشکدههای فنی مهندسی
دانشکده معماری و شهرسازی
دانشکده مهندسی فناوریهای نوین
دانشکده مهندسی هستهای
دانشکده مهندسی برق
دانشکده علوم و مهندسی کامپیوتر
دانشکده مهندسی آب و محیط زیست
دانشکده مهندسی مکانیک و انرژی
دانشکدههای علوم اجتماعی و رفتاری
دانشکده مدیریت و حسابداری
دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی
دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی
دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزش
دانشکدههای علوم پایه
دانشکده علوم زمین
دانشکده علوم ریاضی
دانشکده علوم و فناوری زیستی
دانشکده علوم شیمی و نفت
دانشکده فیزیک
دانشکدههای علوم انسانی
دانشکده ادبیات و علوم انسانی
دانشکده حقوق
دانشکده الهیات و ادیان
لازم به ذکر است از بین دانشکده های ذکر شده دانشکده ی مکانیک و انرژی ، دانشکده ی برق و دانشکده ی عمران ، آب و محیط در پردیس فنی عباسپور قرار گرفته است.
پژوهشکدههای دانشگاه شهید بهشتی
پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی
پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری
پژوهشکده فضاهای مجازی
پژوهشکده مطالعات منطقهای
مراکز تحقیقاتی دانشگاه شهید بهشتی
مرکز کرسی حقوق بشر،صلح و دموکراسی
مرکز اسناد و تحقیقات
مرکز تحقیقات شناسایی و آنالیز مواد شیمیایی
مرکز رشد واحدهای فناوری
مرکز تحقیقات وقف
مرکز سنجش از دور و GIS
مرکز تحقیقات اسلامی
مرکز استحصال آب از منابع آب غیر متعارف
مرکز تحقیقات پروتئین
پردیسها دانشگاه شهید بهشتی
پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور
پردیس بینالمللی دانشگاهی
پردیس علمی-تحقیقاتی زیرآب
همچنین این دانشگاه دارای سه پردیس مختلف شامل پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور با ۸۵ هکتار پردیس علمی تحقیقاتی زبر آب با ۱۰ هکتار و پردیس دانشگاهی اکباتان با ۱.۵ هکتار، مییاشد.
این دانشگاه در موضوعات کاتالیست، فوتونیک، خانواده، برنامه ریزی شهری و طراحی شهری در بافت های با ارزش، توسعه پایدار محیط جغرافیایی و پلاسما و کاربردهای آن، به عنوان قطب علمی کشور شناخته میشود.
اعضای هیئت علمی دانشگاه شهیدبهشتی
دانشگاه شهید بهشتی دارای حدود ۹۸۰۰ دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی و حدود ۸۶۰ استاد هیئت علمی میباشد.
از بین اساتید هیئت علمی این دانشگاه ، دکتر احمد خاتمی ، محمد مهدی طهرانچی ، ناصر صفری به ترتیب اساتید نمونه در کشوری در سال های ۹۰ ، ۹۱ و ۹۳ شناخته شده اند.
همچنین در دانشکده ی مهندسی و علوم کامپیوتر این دانشگاه ۱ استاد تمام،۶ استادیار، ۵ دانشیار و ۱ مربی و در دانشکده ی علوم تربیتی و روانشناسی ، ۴ استاد تمام ، ۲۸ استادیار و۱۱دانشیار و در دانشکده ی حقوق۱۳ استاد تمام ،۳۳ استادیار و ۱۴ دانشیار و همچنین در دانشکده ی مدیریت و حسابداری ۳ استاد تمام ، ۳۱ استادیار و ۱۳ دانشیار وجود دارد.
برای آشنایی با بقیه اساتید این دانشگاه مبتوانید به سایت دانشگاه شهید بهشتی مراجعه بفرمایید.
جایگاه دانشگاه شهید بهشتی در ایران و جهان
• در آخرین رتبه بندی نظام رتبه بندی QS در سال ۲۰۱۶-۲۰۱۷ دانشگاه شهید بهشتی یکی از ۵ دانشگاه برتر ایران در انتخاب رشته ریاضی شناخته شده است. این دانشگاه برای اولین بار توانسته در این لیست حضور پیدا کند و با کسب رتبه ی۷۰۱ در جمع ۹۱۶ دانشگاه برتر جهان جای گیرد.
• همچنین به گزارش روابط عمومی وزارت علوم به نقل از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام،
دانشگاه شهید بهشتی رتبه ی ۵ کشوری را پس از دانشگاه های صنعتی شریف ، علم و صنعت ، امیر کبیر و تهران کسب کرده است.
همچنین بر اساس نظام رتبهبندی تایمز (Times Higher Education) در سال ۲۰۱۶–۲۰۱۷، دانشگاه شهید بهشتی توانست در رتبه ۸۰۱+ قرار گیرد.
• طبق آخرین نتایج نظام رتبهبندی سال ۲۰۱۶ لایدن که در کشور هلند انجام میشود، ۱۴ دانشگاه ایرانی میان ۷۵۰ دانشگاه برتر جهان مورد رتبهبندی قرار گرفته است، در سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵، دانشگاه شهید بهشتی به ترتیب در رتبههای ۶۶۸ و ۵۸۴ قرار گرفت. این میزان رشد (هشتادوچهار پله رشد در یک سال) بالاترین میزان جهش علمی در دانشگاههای کشور محسوب میشود. در نظام رتبهبندی دیگری به نام وبومتریکس، دانشگاه شهید بهشتی توانسته رتبه یازده را میان دانشگاههای ایرانی و رتبه ۱۲۳۹ را در جهان کسب کند.
در قسمت دوم این مقاله، در مورد تسهیلات دانشگاه شهید بهشتی، خوابگاه ها، رشته های برتر، حدود رتبه ها برای قبولی در رشته های مختلف، دوره های مجازی دانشگاه و امکانات آن، با شما همراه خواهیم بود .